IPS

Werk hebben helpt mensen met een psychische aandoening bij hun herstel. Werk zorgt naast een inkomen ook voor sociale contacten, voldoening, nieuwe ervaringen en persoonlijke ontwikkeling en groei. Individuele Plaatsing en Steun (IPS) is een methode om mensen met een psychische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk.

Voor wie?

IPS is speciaal voor mensen die aan het werk willen. Maar vaak zijn deze mensen door een psychische aandoening geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt en/of heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Een mooie uitdaging voor de deelnemer en onze organisatie.

Hoe werkt IPS?

In een IPS-traject kijkt de IPS-trajectbegeleider naar de kansen en mogelijkheden voor de deelnemer én de werkgever. De IPS-trajectbegeleider helpt de deelnemer met werk zoeken, vinden en behouden. Maar ook wordt gekeken naar wat de werkgever nodig heeft om de deelnemer een fijne werkplek te bieden. Grootste verschil met andere methodieken is dat bij IPS de deelnemer zo snel mogelijk aan het werk gaat. Daarna blijft ontwikkeling mogelijk door bijvoorbeeld aanvullende trainingen.

IPS Onderwijs

IPS kan ook worden ingezet om mensen te begeleiden bij een opleiding of studie: IPS Onderwijs. Jongeren met een psychische aandoening ronden vaak hun opleiding niet af omdat de juiste begeleiding ontbreekt. IPS Onderwijs ondersteunt jongeren bij het afronden van hun (beroeps)opleiding. Tijdens de begeleiding wordt ook gekeken welke steun de school of docent nodig heeft. Met een diploma op zak krijgen jongeren betere kansen op de arbeidsmarkt.

Beste methodiek

Uit onderzoek is gebleken dat IPS vergeleken met de gebruikelijke trajectbegeleiding beter werkt. Deelnemers met IPS vinden vaker een baan, werken meer uren en verdienen meer dan mensen met de gebruikelijke trajectbegeleiding. IPS wordt daarom aanbevolen als dé methode om mensen met psychische aandoeningen te begeleiden naar regulier betaald werk.

Werkgevers

Werkgevers zijn vaak terughoudend met het aannemen van de doelgroep omdat ze niet goed weten wat ze kunnen verwachten. Maar de meeste mensen met een psychische aandoening kunnen met wat extra begeleiding prima aan de slag. De IPS-trajectbegeleider speelt daarbij een belangrijke rol voor de deelnemer en werkgever. De werkgever heeft een vast contactpersoon en kan bij problemen daarop terugvallen. De IPS-trajectbegeleider kent de kandidaat heel goed en heeft daarmee een vertrouwensband. Zo kunnen problemen snel getackeld worden. De IPS-trajectbegeleider weet daarnaast ook alles over regelingen en subsidies.

Maak vrijblijvend kennis met onze IPS-trajectbegeleiders Froukje en Krista

 

Stuur Froukje een mail Stuur Krista een mail
Telefoon: 0625185236 Telefoon: 0611834229