Op de werkvloer: ontwikkelingsgericht wonen in Ede

Compleet Mensenwerk biedt ontwikkelingsgericht wonen aan op meerdere locaties, zo ook aan de Opaalstraat in Ede. Bewoners uit de gemeente huren zelf een appartement en krijgen ondersteuning vanuit Compleet Mensenwerk. Liesbeth is eind 2020 begonnen bij Compleet Mensenwerk en is vanaf het begin betrokken geweest bij de locatie. “Mensen kennen de locatie ook wel als ‘Het Kristal’, al hebben wij het eigenlijk altijd over de Opaalstraat.”

Rietje en Liesbeth_CMW_uitsn

Ontwikkelingsgericht wonen: wat is dat precies?

Compleet Mensenwerk helpt mensen met het laatste zetje in de rug naar zelfstandig wonen. Er wordt in kaart gebracht op welke gebieden iemand hulp nodig heeft. Samen wordt doelgericht gewerkt aan voldoende zelfstandigheid om door te groeien naar de volgende stap; een eigen woonvorm. Liesbeth licht toe: “Voor mensen is de drempel van een locatie als deze minder hoog dan bijvoorbeeld de stap naar begeleid of beschermd wonen. Dat er opties zijn zoals ontwikkelingsgericht wonen, helpt enorm in het durven stellen van een hulpvraag. Mensen zijn verantwoordelijk hun eigen appartement en huishouden. Tegelijk wonen zij in een veilige omgeving, samen met medebewoners en met de begeleiding nabij.”

Liesbeth is inmiddels teamleider en enthousiast over haar werkplek: “De organisatie is enorm in ontwikkeling. Drie jaar geleden had het zijn charme dat de organisatie kleiner was en in de beginfase stond van waar we nu staan. Ik vind die ontwikkelingen heel leuk, want je kunt je elke keer vastbijten in iets nieuws. Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij de ontwikkelingsgericht wonen locatie aan de Opaalstraat in Ede. Om dan het plan voor je ogen realiteit te zien worden geeft energie. We hebben er echt een mooie, huiselijke locatie van gemaakt waar cliënten zich thuis voelen.”

Begeleiding

Begeleiders lopen in en uit, zij zijn dus niet op vaste tijden aanwezig. “Dat doen we bewust om bewoners uit te nodigen hulpvragen die uit te stellen zijn in te plannen. Hiermee stimuleren we hen om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Dat is het ultieme doel. Zo’n begeleidingstraject binnen de WMO duurt 1,5 – 3 jaar, al komt het ook voor dat iemand dat niet red en langer bij ons blijft wonen. We kijken dan samen naar andere mogelijkheden, een woonvorm die beter past bij de ondersteuningsbehoefte bijvoorbeeld.”

Een van de bewoners gaf tijdens een externe audit een mooi compliment:  “Vooral zo doorgaan met wat jullie nu aan het doen zijn.”

Gastvrouw Rietje: laagdrempelig en vertrouwd

Onze gastvrouw Rietje is vier dagen per week aanwezig in het appartementencomplex en het eerste aanspreekpunt voor de bewoners. “Om even te kletsen bijvoorbeeld, maar zij pakt ook modules over huishoudelijke taken, gezonde voeding en gezonde leefstijl op met de bewoners. Het zit in haar natuur om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de bewoners. Indien nodig verwijst zij door naar de begeleiding. ”

Samenwerken

De lijntjes met de gemeente Ede en woningcorporatie Woonstede zijn kort. “We werken nauw en fijn met elkaar samen, waardoor we echt iets moois neer kunnen zetten en mensen een mooie kans kunnen geven om te werken aan de stap naar meer zelfstandigheid.”

 

Meer informatie: