Wageningers worden weer werkfit

Wageningen, 8 april 2018

180804 foto krantenartikel wageningers worden weer werkfit

 

Wethouder Dennis Gudden (derde van rechts), directeur Werkpunt Marc Visschers (staand links) en Ariëla van Ingen, klantmanager gemeente Wageningen (tweede van links) aan het werk met enkele medewerkers van Werkpunt Wageningen. © Herman Stöver

Er hangt een optimistische sfeer bij het Werkpunt op het Nudepark in Wageningen. Steeds meer mensen die daar de kans krijgen om weer te wennen aan een werkritme stromen door naar een betaalde baan bij Wageningse werkgevers. ,,Het blijkt te werken”, constateert wethouder Dennis Gudden, ,,en dat is vooral voor de mensen zelf heel goed nieuws.”

In 2016 begon directeur Marc Visschers met het project. Bij het Werkpunt Wageningen is Compleet Mensenwerk sindsdien bezig om mensen weer actief te krijgen. Het gaat om mensen die, om welke reden dan ook, ver van de arbeidsmarkt af staan. En vaak hun huis amper uit komen. Zo’n tweehonderd Wageningers zijn bij het Werkpunt inmiddels al begeleid naar een vaste baan of vast vrijwilligerswerk.

Sociaal

De aanpak van Compleet Mensenwerk werkt bij zo’n 80 procent van alle mensen die bij het Werkpunt zijn begonnen. Gudden: ,,Vast vrijwilligerswerk kan ook een mooi einddoel zijn. Het helpt mensen om zich nuttig te voelen en de deur uit te gaan. Het past in onze keuze voor een sociaal Wageningen. Mensen krijgen weer een sociaal netwerk.” Er is begeleiding in sociale en financiële zin en er zijn ook sollicitatietrainingen of waar nodig taallessen. Visschers: ,,We willen in alles zo veel mogelijk een gewoon bedrijf zijn. We zetten in op de ontwikkeling van mensen. Met wel die extra steun en begeleiding zolang ze dat nodig hebben. Mensen verdienen ook als ze hier bij ons aan de slag gaan. Geen grote bedragen, maar het stimuleert om te merken dat werken loont. Maar we zien er wel scherp op toe dat mensen op de afgesproken tijden bij ons zijn. Deze tussenstap is hoognodig als je lang buiten het arbeidsproces bent komen te staan. En dat kan velen overkomen, zo hebben wij gemerkt. Denk niet dat het jou niet kan gebeuren, zo houd ik iedereen voor. Ongeacht het opleidingsniveau.”

Permar

Inmiddels hebben ze bij het Werkpunt ook een veertigtal voormalige Wageningse Permar-medewerkers onder hun hoede genomen. Visschers: ,,We merken dat ook voor die mensen goed uitpakt dat ze in hun eigen stad kunnen werken. Ons Werkpunt heeft aan alle kanten de uitstraling dat het een gewoon bedrijf op het Wageningse industrieterrein is. Onze mensen gaan hier gewoon naar hun werk, en dat voelt voor velen beter dan afgezonderd naar de Permar in de Edese bossen te gaan. Ze kunnen nu zoals zovelen op de fiets naar hun werk. Er wordt hier hard gewerkt maar ook gelachen.” Ariëla van Ingen, klantmanager sociale zaken, is vanuit de gemeente Wageningen betrokken bij het project: ,,De ervaringen zijn positief. We zien mensen, die vroeger misschien al afgeschreven waren en waar amper nog naar om gekeken werd, nu weer meedraaien. Ongelooflijk mooi om te zien.” Gudden: ,,Het is denk ik de kracht van het lokale. Wageningen heeft de schaal dat we iets kunnen betekenen voor elkaar, er is hier werk te vinden, en dat we elkaar al snel kennen. Je bent niet anoniem. Heel mooi om te merken dat het vertrouwen van de mensen in zichzelf groeit.”

” Er wordt hier hard gewerkt, maar ook gelachen.” 

Marc Visschers

Sollicitatie

Visschers merkt dat de drempel om bij het Werkpunt binnen te komen voor Wageningse werkgevers lager aan het worden is. ,,Ze hebben inmiddels goede ervaringen op gedaan met mensen die bij hen werkervaring op konden doen. Vaak pakt zo’n werkervaringsplek uit als een lang sollicitatiegesprek. We begeleiden onze mensen daar, zeker in het begin. Als we merken dat mensen hier op ons Werkpunt werkritme hebben opgedaan kunnen ze uitgeplaatst worden. Eerder niet; de werkgevers moeten wel vertrouwen hebben als wij mensen naar hen toesturen dat het goede werkkrachten zijn. Wat helpt is dat we hier tussen de Wageningse bedrijven zitten en dat de eerste ervaringen positief zijn.’’

Inmiddels zijn er veel lokale ondernemers die hierin mee werken. ,,Het gehoopte einddoel is dat onze mensen op termijn een vast contract krijgen en zo uit de uitkeringssituatie komen. En dat lukt in veel gevallen. En we krijgen ook werk dat onze mensen hier kunnen uitvoeren. Dat kan gaan om werkzaamheden voor de bijenkasten van het Bijenhuis of kapotte fietsen die we opknappen voor mensen, onder wie vluchtelingen, die die opgeknapte fietsen heel goed kunnen gebruiken. We zien er natuurlijk wel op toe dat we geen concurrent worden van Wageningse bedrijven. We accepteren alleen klussen waarvoor geen budget beschikbaar is om het door bedrijven te laten doen en die anders niet gedaan zouden worden. We willen hier dingen doen die goed zijn voor Wageningen en de Wageningers.”

 

Link naar artikel:

https://www.gelderlander.nl/wageningen/wageningers-worden-weer-werkfit~aa00ccc5/#comments-anchor